Ruski krijumčari avio delova priznali krivicu u SAD

Dvojica ruskih državljana sa boravištem u SAD izjasnila su se krivim nakon što su uhvaćeni kako su nabavljali i nezakonito izvozili avio tehnologiju ruskim krajnjim korisnicima.

Oleg Sergejevič Patsulya i Vasilij Sergejevič Besedin, koji žive u okrugu Majami na Floridi, priznali su kršenje sankcija, dok se Patsulya takođe izjasnio krivim za udruživanje radi vršenja međunarodnog pranja novca. Dvojica Rusa su nabavljali delove i opremu za ruske komercijalne avio-kompanije, dok su u poslovnim knjigama navodili da je izvoz namenjen u druge zemlje poput Turske.

Ovaj posao su obavljali oko godinu dana, od maja 2022. do maja 2023. godine, a poznato je da su organizovali višestruke isporuke karbonskog disk kočionog sistema koji se koristi kod Boeingovih aviona. „Prema sopstvenom priznanju, optuženi su na prevaru nabavili milione dolara vrednu opremu za avione američkog porekla za krijumčarenje ruskim avio-kompanijama“, rekao je pomoćnik državnog tužioca Metju Olsen iz Odeljenja za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde.

08.04.2024.