Ruski dobavljač titanijuma izbegao sankcije EU

Foto: Airbus

Evropska unija je navodno odustala od sankcija za rusku firmu VSMPO-AVISMA koja je glavni dobavljač titanijuma za Airbus. Naime, sedmi paket sankcija koji EU priprema protiv Ruuske Federacije i njene privrede ipak neće zahvatiti ovog proizvođača titanijuma jer Airbus još uvek nije našao rezervne dobavljače. Wall Street Journal objavio je informaciju da je VSMPO-AVISMA u poslednjem trenutku skinut sa liste za najnovije sankcije.

U aprilu 2022. izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury zatražio je od EU da kompanija koje se bave proizvodnjom titanijuma ne budu zahvaćene sankcija, ali je ponovio da proizvođač traži alternativne izvore titanijuma. Prvi čovek Airbusa je rekao da takve sankcije ne bi naškodile Rusiji ali bi „masovno oštetile“ evropsku avio-industriju.

Sa druge strane, Boeing je još u martu ove godine odlučio da prekine saradnju sa firmom VSMPO-AVISMA i prestane da kupuje njen titanijum. Ruski gigant je do početka rata u Ukrajini bio najveći Boeingov dobavljač titanijuma ali je američki proizvođač u međuvremenu pronašao nove alternativne dobavljače ovog metala.

Foto: Airbus

22.07.2022.