Ruske kompanije će nabavljati rezervne delove iz Irana

Foto: Aeroflot

Suočena sa sankcijama i blokadama EU i SAD, ruska vazduhoplovna industrija je osatala bez tehničke podrške i rezervnih delova za svoju flotu Airbus i Boeing aviona. Kako bi prevazišla ove prepreke i zadržala operativnost flote putničkih aviona, Rusija je sa Iranom potpisala novi sporazum kojim se omogućava uvoz rezervnih delova iz ove bliskoistočne zemlje. Iran, koji je i sam na meti sankcija Zapada, već godinama servisira svoje avione bez učešća Airbusa i Boeinga i proizvodi sopstvene delove za putničke avione.

Međutim, još uvek nije poznato koje će to komponente Iran izvoziti u Rusku Federaciju i za koje su avione ti delovi namenjeni. Dve strane su dogovorile saradnju u domenu održavanja aviona pa će se tako ruske putničke letelice u budućnosti servisirati na teritoriji Irana.

Delovi koji se proizvode u Iranu nisu sertifikovani od strane zapadnih kompanija, a prodajom takvih komponenti se krše autorska prava evropskog i američkog proizvođača. Bezbednost komponenti je upitna jer one nisu ispitane i proverene čime se i sama sigurnost letenja može dovesti u pitanje.

Foto: Aeroflot

28.07.2022.