Ruske avio-kompanije ne žele da finansiraju obnovu aerodroma

S7

Ruske avio-kompanije, među kojima i one najveće poput Aeroflota i S7, nisu oduševljene planovima Vladimira Putina i ruske Vlade o sufinansiranju obnove pista na ruskim aerodromima.

Naime ruska Vlada je osnovala Fond za obnovu infrastrukture vazdušnog saobraćaja, a po direktivi Vladimira Putina od 18.februara ove godine. Novac za ovaj fond će početi da se prikuplja od avgusta ove godine, i to između ostalog, i povećavanjem naknada za vazdušnu navigaciju za avio-kompanije.

Plan je da se prikupi između 110 i 140 miliona dolara i rekonstruišu piste na čak 51 aerodromu, od kojih je prvi Čeboksari. Predstavnik Aeroflota je u izjavi za medije izrazio svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom rekavši da će taj dodatni finansijski teret na kraju svakako biti prebačen na putnike. Iz S7 takođe nemaju razumevanja za ovu odluku Vlade, i napominju da je finansijsko opterećenje za avio-kompanije u poslednjih nekoliko godina već značajno povećano, i da dalji rast može dovesti do porasta cena karata za putnike.

Po rečima predstavnika S7, u poslednje dve godine je zabeležen rast troškova za avio-kompanije u iznosu od 76% što dovodi avio-kompanije u neizvesnu finansijsku situaciju.

04.07.2024.