Evropa

Rusija ulaže milijarde dolara u proizvodnju aviona

Ruska Federacija planira da uloži 770 milijardi rubalja, odnosno 14,5 milijardi dolara, u razvoj i proizvodnju domaćih aviona, prenosi novinska agencija TASS. Kako je izgubila pristup zapadnim avionima i komponentama, najveća zemlja sveta želi da se okrene sopstvenoj proizvodnji putničkih letelica i postane manje zavisna od stranih kompanija. Ruski premijer Mihail Mišustin je najavio da će država samo do kraja godine uložiti 150 milijardi rubalja (2,8 milijardi dolara) u svoju vazduhoplovnu industriju i da će ostatak novca doći do 2030. godine.

„Predstoji mnogo posla na stvaranju neophodne efikasne infrastrukture u industriji. Udeo aviona domaće proizvodnje u floti ruskih avio-kompanija trebalo bi da poraste na 81 odsto do 2030. godine,“ poručio je prvi čovek ruske Valde.

Velike planove za domaću proizvodnju izneo je ministar trgovine i industrije Denis Manturov koji je sredinom juna izjavio kako je Rusija spremna da proizvede čak 1000 aviona u narednih 8 godina. Okosnicu flote po rečima Manturova činiće SSJ 100, MC 21, Il-114, Tu-214 i drugi tipovi aviona, a proizvodiće se i veliki broj helikoptera.

27.06.2022.