Evropa

Rusija stopirala projekat “Freejet”

Zvaničnici u Rusiji su zvanično saopštili da se od decembra zaustavlja projekat Frigate Ecojet, od nedavno preimenovan u Freejet. Projekat ruske vazduhoplovne industije koji je startovao početkom devedesetih godina prošlog veka, sa ciljem projektovanja letelice koja će konkurisati tada Boeingu 777, a sa avionom pod imenom Tu-304. Program je oživljen krajem 2000-ih  zauzimajući istu nišu kao i Boeing 757.

„Tokom 2019. i 2020. godine projekat je ispunjavao sve rokove. Zbog neizvesnosti na tržištu i tekućeg restrukturiranja ruske vazduhoplovne industrije odlučeno je da se program zamrzne od decembra 2020. godine.“ izjavio je  zamenik direktora Rosviaconsortium-a i šef projekta Frigate Ecojet Aleksandar Klimov.

Prema Klimovu, tim koji je stajao iza aviona uglavnom je radio na stvaranju vazduhoplova koji bi primenjivao najnovije tehnologije, poput dizajna vođenog veštačkom inteligencijom (AI). Sam rad na avionu započeo je fazu detaljnog projektovanja, s tim što je početni dizajn završen ranije. Avion je dizajniran da prevozi između 302 i 399 putnika, u zavisnosti od konfiguracije. Planirano je da energetska efikasnost bude za 15-20% veća u poređenju sa konkurentnim avionima.

13.11.2020.