Rusija sertifikovala Boeing 737 MAX

Foto: Anna Zvereva

Iako je Boeing u potpunosti obustavio svoje poslovanje u Ruskoj Federaciji, američki proizvođač aviona je ipak primio jednu lepu vest iz ove zemlje. Naime, ruske vazduhoplovne vlasti konačno su sertifikovale Boeing 737 MAX, tačnije njegove varijante -8 i -9 koje su bile prizemljene zbog dve fatalne nesreće u Indoneziji i Etiopiji.

Međutim, iako je MAX ispunio neophodne uslove za povratak u saobraćaj, Rusija je odlučila dozvoli korišćenje ovog aviona samo onim avio-kompanijama koje dolaze iz „prijateljskih“ zemalja. Tako će prevoznici iz Kazahstana, Kine, Indije i drugih zemalja moći da preleću Rusiju i koriste njene aerodrome sa svojim MAX avionima. Sa druge strane, onima iz „neprijateljskih“ država neće biti dozvoljena upotreba Boeinga 737 MAX iznad Rusije.

Prvi Boeing 737 MAX koji je ušao u ruski vazdušni prostor nakon objavljivanja NOTAM-a kojim se dozvoljava prelet aviona bio je MAX-8 beloruske nacionalne avio-kompanije Belavia, koji je obavio let B2735 iz Minska do Tbilisija tokom popodneva 20. jula pokazuju podaci sa sajta FlightRadar24.

U Ruskoj Federaciji su trenutno registrovana samo dva Boeinga 737 MAX koja pripadaju firmi S7 Airlines. Međutim, male su šanse da ovi avioni polete imajući u vidu da je američki proizvođač u potpunosti obustavio podršku ruskim prevoznicima. Takođe, nije poznato da li je Boeing uspeo da ažurira softver na avionima S7 Airlines-a i izvrši prepravke na istima pre početka rata u Ukrajini.

Foto: Anna Zvereva

21.07.2022.