Evropa

Rusija menja kriterijume sertifikacije aviona i delova

Comfort sedišta; Foto: Aeroflot

Rusija je potpisala izmene dekreta od 12.marta ove godine, čime se značajno proširuje spektar aviona i delova koje avio-kompanije u Rusiji mogu da koriste.

Jedna od izmena dekreta uklanja prethodna ograničenja koja su avio-kompanijama dozvoljavala da koriste samo delove aviona koji su sertifikovani od strane američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA), Agencije Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovstvu (EASA) ili Transport Canada.

Prema revidiranom zakonu, koji je potpisao ruski premijer Mihail Mišustin 9. maja 2022, dozvoljena je upotreba delova koji su sertifikovani od strane vazduhoplovnih vlasti bilo koje zemlje. Pored toga, avio-kompanijama je takođe dozvoljeno da koriste avione koji imaju sertifikat o plovidbenosti ili ekvivalentan dokument izdat od strane vazduhoplovnih vlasti bilo koje zemlje.

Više nije potrebna ni proizvođačka dokumentacija delova, ažuriranja za digitalne sisteme aviona i najnovije navigacione baze podataka.

Promene se odnose na avione strane proizvodnje kojima upravljaju ruske avio-kompanije, kao i na avione ruske proizvodnje koji imaju delove strane proizvodnje.

14.05.2022.