Rusija izdala poternicu za bivšim direktorom Aeroflota

Bivši direktor za strategiju i marketing u kompaniji Aeroflot Andrej Panov od nedavno se našao na poternici Ruske Federacije. Naime, horoševski Okružni sud ga tereti za prevaru u vezi ugovora o razvoju marketinške strategije nacionalnog prevoznika, koji je tokom svog mandata potpisao sa konsultantima iz firme Bain & Company 2019. godine za 3,2 miliona dolara. Strategija američke konsultantske kuće odobrena je 2020. godine i predviđala je povećanje putničkog saobraćaja grupe sa 60,7 miliona na 130 miliona putnika do 2028. godine.

Međutim, Andrej Panov je još u prvim danima rata uspeo da pobegne iz Rusije, a ubrzo je podigao svoj glas protiv ruske invazije na Ukrajinu. On je u intervjuu za Financial Times poručio svojim kolegama u domovini da sabotiraju poslove i aktivnosti vezane vojnu agresiju. Kako navodi, menadžeri i direktori kompanija bi jednostavno trebali da ignorišu ili odlažu takve poslove, da se penzionišu ili jednostavno daju ostavke.

Kancelarije Aeroflota u kojima je Andrej Panov radio navodno su pretresali službenici Federalne službe bezbednosti (FSB) tražeći dokaze protiv odbeglog direktora. Andrej Panov navodi da je optužnica protiv njega politički motivisana imajući u vidu da se pojavila svega jedan dan nakon intervjua u Financial Times-u.

23.05.2022.