Rusi traže od Kanade da im vrati konfiskovani An-124

Foto: Volga-Dnepr Airlines

Ruska kompanija Volga-Dnepr Erlajns (Volga-Dnepr Airlines) je zatražila od kanadskih vlasti da joj vrate Antonov An-124 konfiskovan u prvim danima rata u Ukrajini, prenosi Aero Time.

Prevoznik je poslao zvanično obaveštenje vladi Kanade da postoji spor između kompanije i države u vezi sa zaplenom teretnog aviona koju Volga-Dnepr smatra ilegalnom. Volga-Dnepr je takođe pozvala kanadske vlasti da sporazumno reše ovaj problem u skladu sa Članom 9 međudržavnog ugovora između Kanade i SSSR-a o Podsticanju i recipročnoj zaštiti investicija.

Jedna od najvećih ruskih teretnih avio-kompanija je takođe najavila tužbu ukoliko se spor ne reši u narednih šest meseci.

Antonov An-124 sa registracionom oznakom RA-82078 je 27. februara prošle godine zaplenjen na aerodromu Toronto Pirson (YYZ) nakon ruske invazije na Ukrajinu. Avion je pre zaplene dopremio COVID testove ali zbog sankcija koje je Kanada uvela Rusiji Antonov nikada nije mogao da napusti Toronto.

U aprilu ove godine ukrajinski premijer Denis Šmigalj je saopštio da će Kanada donirati zaplenjeni An-124 Ukrajini nakon što je o tome razgovarao sa kanadskim kolegom Džastinom Trudoom.

Foto: Volga-Dnepr Airlines

21.08.2023.