Rusi gađali fabriku avio-motora u Ukrajini

Foto: Artem_Apukhtin

Rusko ratno vazduhoplovstvo je u subotu ponovo dejstvovalo po strateškim objektima na teritoriji Ukrajine, ovoga puta po fabrici za proizvodnju motora Motor Sič (Motor Sich), prenosi Radio Slobodna Evropa. Vest o raketiranju fabrike je potvrdio ukrajinski premijer Vladimir Zelenski na svom zvaničnom Telegram nalogu.

On je napisao da su objekti ukrajinske fabrike pogođeni hipersoničnim raketama Kindžal i projektilima Kalibr. Sedište kompanije Motor Sič se nalazi u Zaporožju ali trenutno nije poznato da li su pogođeni proizvodni pogoni ili kancelarije firme.

Motor Sič je fabrika od strateškog značaja za Ukrajinu jer poseduje kapacitete za proizvodnju avionskih i helikopterskih motora. Fabrika je do prošle godine bila u vlasništvu Kineza ali je ukrajinska vlada nacionalizovala kompaniju zbog njenog značaja za odbrambene kapacitete zemlje. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, bivši šef Motor Siča Vjačeslav Bohuslajev je uhapšen u oktobru 2022. godine zbog sumnje da je pomagao Rusiji.

Na svom zvaničnom sajtu kompanija navodi da se pored proizvodnje avionskih i helikopterskih motora bavi remontom i modernizacijom letelica kao što su Mil Mi-8, Mi-17 i Mi-2.

Foto: Artem_Apukhtin

06.08.2023.