Rumunski Hajskaj nabavio A330, mogući letovi za SAD

Foto: HiSky

Rumunska niskotarifna avio-kompanija Hajskaj (HiSky) saopštila je danas da će u svoju flotu primiti prvi Erbas A330 – jedini avion ovog tipa registrovan u Rumuniji.

Prevoznik navodi da će do kraja godine dobiti svoj prvi A330-200 koji je putem dugoročnog najma nabavio od lizing kuće ALC. Trenutno nije poznato na kojim bi rutama veliki A330 mogao da leti ali je Hajskaj najavio da će letelica ući u redovan saobraćaj do kraja ove godine.

Portal BoardingPass prenosi da je Hajskaj sredinom ove godine dobio dozvolu američkog Ministarstva transporta za obavljanje letova ka SAD. To znači da bi Hajsakj već od naredne godine mogao da pokrene letove ka Severnoj Americi mada potvrde za takve spekulacije još uvek nema.

„Dodavanjem aviona sa autonomijom leta većom od 14 sati u flotu kompanije Hajskaj eliminisaće se potreba za presedanjem na glavnim evropskim aerodromima na letovima koji polaze iz Rumunije ka udaljenim destinacijama, čime će se obezbediti veća fleksibilnost i sloboda u opcijama putovanja,“ navodi se u saopštenju na sajtu avio-kompanije.

Hajskaj u svojoj floti ima sedam aviona i pored Rumunije, opslužuje tržište Moldavije sa posebnom podružnicom. Rumunski ogranak firme koristi četiri Erbasa A320 kao i dva potpuno nova A321neo dok kompanija u Moldaviji leti sa jednim Erbasom A319.

Ni jedna rumunska avio-kompanija ne koristi širokotrupne avione i ne obavlja dugačke letove. Nacionalni avio-prevoznik TAROM je u prošlosti koristio širokotrupce za letove ka Severnoj Americi i Aziji ali je početkom 2000-ih godina ukinuo sve linije.

Foto: HiSky

19.09.2023.