Renault i Airbus zajedno rade na razvoju baterija

Foto: Airbus

Renault Grupa i Airbus su danas potpisali novo strateško partnerstvo u domenu razvoja elektrifikacije i tehnologije baterija. Dve firme su odlučile da udruže snage i zajedno pristupe razvoju novih tehnologija za skladištenje električne energije. Tako će Renault i Airbus raditi na optimizaciji upravljanja energijom kao i na povećavanju gustine energije baterija kroz implementaciju novih tehnologija kao što su čvrst baterije (solid-state batery).

„Ovo međuindustrijsko partnerstvo sa Renault Grupom će nam pomoći da razvijemo sledeću generaciju baterija kao deo Airbusovog plana za elektrifikaciju,“ rekla je Sabine Klauke, glavna tehnička direktorka evropskog proizvođača aviona. „Objedinjavanje iskustva Renault Grupe u električnim vozilima sa sopstvenim iskustvom u demonstracijama električnih letova omogućiće nam da ubrzamo razvoj važnih tehnologija potrebnih za buduće arhitekture hibridnih aviona u 2030-im i kasnije,“ dodaje Klauke.

Sporazum Airbusa i Renault Grupe takođe uključuje zajedničku istragu o punom životnom ciklusu budućih baterija od proizvodnje do mogućnosti recikliranja. Iz Airbusa poručuju da će ovo pomoći stranama „da se pripreme za industrijalizaciju ovih budućih dizajna baterija uz procenu njihovog ugljeničnog otiska tokom celog životnog ciklusa“.

Foto: Airbus

30.11.2022.