Red Wings uključio u flotu i Tupoljev TU-214

Tupoljev Red Wings

Ruski avioprevoznik Red Wings uvrstio je u svoju flotu obnovljeni Tupoljev TU-214.

Red Wings navodi da je avion, iznajmljen od Ilyushin Finance-a, prošao radove na modernizaciji i da je službeno predat prevozniku u Kazanju 28. decembra. „Širenje flote ključni je deo naše strategije usmerene na razvoj mreže ruta putničkog transporta u Rusiji“, kaže izvršni direktor Evgeny Solodilin.

„Zapadne sankcije u suštini stimulišu ubrzanu obnovu domaće industrije civilnog vazduhoplovstva. Uveren sam da će ažurirani Tu-214 ojačati pozicije Red Wingsa i da će biti dobar za naše putnike.” -konstantovao je Solodilin.

Do 2017. godine ovim avionom su upravljale avio-kompanije Transaero i Red Wings. Radovi na obnavljanju plovidbenosti obuhvatali su procenu tehničkog stanja, uklanjanje aviona iz dugoročnog skladištenja,remont motora, zamenu neispravnih i kalendarski ograničenih komponenti i kompletno renoviranje enterijera. Nakon svih ovih radova, avion je obavio nekoliko kontrolnih letova, potvrđujući njegovu usklađenost sa standardima plovidbenosti. Avion je 20. decembra 2023. godine dobio odgovarajući sertifikat.

Red Wings je saopštio da je avion, opremljen motorima Aviadvigatel PS-90, i konfigurisan sa 194 sedišta.

30.12.2023.