Rajaner planira veliku ekspanziju u srednjoj i istočnoj Evropi

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

Najveća evropska niskotarifna avio-kompanija Rajaner (Ryanair) bi uskoro mogla da započne veliku ekspanziju u istočnoj i centralnoj Evropi. Britanski Rojters (Reuters) je krajem prošlog meseca intervjuisao Alicju Wojcik-Golebiowsku, Rajanerovu direktorku za zemlje Baltika i srednju i istočnu Evropu, koja je poručila da će u fokusu njene kompanije u narednom periodu biti upravo ovaj deo Starog kontinenta.

Ona je poručila da će zemlje srednje i istočne Evrope biti meta velike ekspanzije Rajanera koji predviđa da će se broj putnika u regionu povećati za 50% u narednoj deceniji.

„Vidimo da su centralna i istočna Evropa bile malo zapostavljene poslednjih godina. Tako da želimo da nadoknadimo naš zaostatak u ovom regionu kako bismo ga stavili rame uz rame sa našim najrazvijenijim tržištima kao što su Španija, Italija ili Poljska“, rekla je direktorka Rajanera.

Glavni konkurent Rajanera u regionu će biti Viz Er (Wizz Air) koji je tokom prethodne decenije postao dominantan niskotarifni prevoznik u ovim krajevima. Međutim, direktorka Rajanera poručuje da će njena kompanija ponuditi „najbolje cene i najbolju tačnost letova“ kao i da će se postarati da „nema kašnjenja i otkazivanja“.

Ona je u intervjuu za Rojters poručila da će fokus biti na tržištima Rumunije, Bugarske i Mađarske.

Ove zemlje već imaju veliki broj letova kako Rajanera tako i Viz Era te bi se u budućnosti mogao očekivati „intenzivniji rat“ za putnike dupliranjem linija i smanjenjem cena karata. Najveću korist od ekspanzije će imati aerodromi i njihovi putnici koji mogu očekivati povoljnije opcije za putovanja.

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

04.07.2023.