Rajaner: EU da zaštiti prava preleta u Francuskoj

Foto: Ryanair

Irska niskotarifna avio-kompanija pozvala je Evropsku uniju, tačnije predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, da zaštiti prava preleta avio-kompanija u toku današnjeg štrajka francuskih kontrolora letenja.

Kako se navodi u saopštenju Rajanera, u 2023. godini avio-prevoznici su bili pogođeni štrajkovima čak 65 dana što je, kako tvrde dovelo do otkazivanja nekoliko hiljada letova. Iz Rajanera poručuju da je u Francuskoj na snazi zakon o pružanju minimalnih usluga koji garantuje određeni broj letova na domaćim linijama.

Za raziliku od Francuske, zemlje poput Španije, Italije i Grčke štite prava preleta tokom štrajkova i tokom obustave rada prvo se ukidaju letovi sa domaćih aerodroma, navodi se u saopštenju.

Foto: Ryanair - Piotr Mitelski

Foto: Ryanair – Piotr Mitelski

Rajaner je pozvao predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da preduzme hitne mere za zaštitu prava preleta i slobode kretanja građana EU tokom štrajkova kontrolora. Avio-kompanija je takođe apelovala na putnike da potpišu peticiju pod nazivom „Zaštitite putnike: Čuvajte EU otvoreno nebo“ za koju Rajaner tvrdi da ju je potpisalo preko dva miliona ljudi.

Podaci servisa za praćenje letova FlightRadar24 ukazuju da su tokom današnjeg dana najveća kašnjenja u Evropi zabeležena upravo na francuskim vazdušnim lukama. Situacija je najgora na aerodromima Pariz Orli, Nant i Marsej.

Foto: Ryanair

20.11.2023.