Radnici koristili sredstvo za pranje suđa: FAA pronašla nepravilnosti u proizvodnji MAX

Foto: Boeing

Inspektori Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA) otkrili su brojne nepravilnosti u fabrici Boeinga i Spirit AeroSystems. Šestonedeljnim vanrednim nadzorom utvrđeno je da su dve kompanije često odstupale od proizvodnih standarda.

FAA je zaključila da od 89 ključnih tačaka u proizvodnji, Boeing ne ispunjava njih 33 dok u Spirit AeroSystems čak sedam od 13 stavki nije ispunjeno. Savezna uprava je takođe saopštila da je otkrila 97 slučajeva neusaglašenosti proizvodnih procesa Boeinga.

Prema pisanju The New York Times, inspektori FAA su tokom posete fabrici Spirit AeroSystems navodno uočili da je radnici koriste ključ-kartice iz hotela kako bi proverili zazore. Otkriveno je i da su radnici Spirita upotrebljavali i sredstvo za pranje suđa kao lubrikant za lakše sastavljanje vrata kao i da su tečnost potom obrisali običnom krpom.

Iz Spirit AeroSystems su za The New York Times poručili da vrše pregled svih problematičnih proizvodnih procesa i da rade na implementaciji korektivnih mera.

Boeing i Spirit AeroSystems u fokusu su javnosti od januara kada je panel za okvir vrata na 737 MAX otpao tokom leta. Glavne kritike upućene su kontroli kvaliteta u Boeingovoj fabrici, a Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo je pokrenula inspekciju. Boeingu je dato tri meseca da osmisli sveobuhvatni plan za poboljšanje kvaliteta proizvodnje i nadzora.

Foto: Boeing

13.03.2024.