Azija

Qatar Executive predstavio novi Gulfstream G700

Kompanija Qatar Executive, podružnica Qatar Airways-a, predstavila je u Dohi svoj budući avion Gulfstream G700. Američki proizvođač je transportovao svoj novi biznis avion u Katar kako bi sa Qatar Executive-om održao zajedničku prezentaciju letelice. Novi G700 koristi napredne Rolls-Royce Pearl 700 motore koji pored standardnog kerozina, mogu da koriste i održivo avio-gorivo koje se u poslednjih nekoliko godina sve češće upotrebljava.

Avion ima domet od 13890 kilometara a maksimalna brzina od 0.9 maha čina ga najbržim u klasi. Kokpit novog G700 je u potpunosti digitalizovan i u njemu se mogu naći najnovija tehnološka rešenja kao što su “Symmetry Flight Deck” i “Active Control Sidesticks”. Qatar Executive je naručio ukupno 10 ovakvih aviona a isporuke letelica bi trebale da krenu od naredne godine.

“Veoma smo ponosni na proširenje Qatar Executive flote tokom trajanja pandemije. Dolazak Gulfstream G700 u Dohu naglašava našu poziciju jednog od vodećih biznis jet prevoznika na Bliskom istoku i širom sveta. Kao globalni “launch customer” ovog tehnološki naprednog aviona, radujemo se što ćemo dočekati G700 u floti Qatar Executive-a 2022. godine i nastaviti postavljati nove standarde u vazdušnom saobraćaju u godinama koje dolaze,” izjavio je CEO Qatar Airways Grupe Akbar Al Baker.

31.08.2021.