Azija

Qatar Airways vraća Airbuse A380

Izvršni direktor Qatar Airways-a Akbar Al Baker izjavio je da će njegova avio-kompanija vratiti nekoliko Airbusa A380 u redovan putnički saobraćaj. Govoreći za executivetraveller.com, CEO Qatar Airways-a je istakao kako će prevoznik aktivirati pet A380 od novembra dok će se ostatak Super Jumbo aviona vratiti sledeće godine. Katarski A380 će zameniti 13 Airbusa A350 koji su prizemljeni i koje Qatar Airways trenutno ne može da koristi.

Akbar Al Baker je tokom ove ali i prethodne godine kritikovao najveći putnički avion na svetu kao i njegovog proizvođača. Prvi čovek Qatar Airways-a je A380 nazivao najvećom greškom u istoriji avio-kompanije i žalio se na njegovu potrošnju goriva i uticaj na životnu sredinu.

U narednim nedeljama, Qatar Airways će zaposliti pilote za Airbus A380 koji su bili otpušteni kada je Super Jumbo prizemljen početkom prošle godine. Oni će morati da prođu kratak trening kao i nekoliko probnih letova sa praznim Airbusom A380. Za to vreme, tehničari Qatar Airways-a su već počeli sa proverama i održavanjem pet A380 koji se uskoro vraćaju u saobraćaj.

30.09.2021.