Qantas ugrađuje nove vinglete na Boeinge 737, predviđa uštedu goriva i smanjenje zagađenja

Foto: Pixabay/Holgi

Australijska nacionalna avio-kompanija Qantas započela je program ugradnje novih vingleta (winglet) na delu flote Boeinga 737. Novi produžeci na krilima aviona bi prema proceni prevoznika trebali da doprinesu velikoj uštedi goriva i smanjenju emisija štetnih gasova.

Ukupno 23 Boeinga 737-800 biće podvrgnuta modifikacijama na krilima. Prva letelica, dvanaest godina star VH-VZU, već se nalazi u hangaru u Brizbejnu gde tim mehaničara ugrađuje nove vinglete, piše Aero Time.

Moderni i vingleti razlikuju se po izgledu u odnosu na one standardne koji se mogu pronaći na Boeinzima 737-800. Sličan dizajn imaju vingleti na avionima iz porodice 737 MAX.

Qantas procenjuje da će ovi novi i efikasniji produžeci za krila doprineti smanjenju potrošnje goriva od 2% kao i da će ukupna emisija ugljen-dioksida biti redukovana za 8.000 tona na godišnjem nivou kada svih 23 aviona budu modifikovani.

Poslednji Boeing 737-800 trebao bi da dobije novi par vingleta 2026. godine. Ovi avioni samo su deo uskotrupne flote Qantasa koji trenutno koristi 75 aviona ovog tipa, pokazuju podaci sajta Planespotters. Boeing uskotrupci u budućnosti će biti zamenjeni Airbus letelicama, a više o porudžbini evropskih aviona možete pročitati u posebnom tekstu na portalu Avio Press.

Foto: Pixabay/Holgi

07.02.2024.