Putin:“Ruska flota preotperećena stranim avionima“

aeroflot, vesti iz avijacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u redovnom obraćanju medijima odgovarao i na nekoliko pitanja o stanju ruske civilne avijacije.

Tom prilikom je istakao kako su domaće avio-kompanije prepterećenje avionima zapadnih proizvođača poput Erbasa i Boinga:

„Stalno smo imali sporove sa našim kompanijama koje su kupovale bez ograničenja, uslovno bez ograničenja, previše aviona strane proizvodnje, argumentujući i razumljivim razlozima – efikasnost motora, usklađenost sa zahtevima međunarodnih organizacija za buku itd. Postoji mnogo argumenata. Ali bilo bi bolje da se na vreme pobrinu za stvaranje tržišta za domaću opremu. Sve vreme dok pričamo o tome, na ovaj ili onaj način uspeli smo stvoriti ovo tržište. Ali naša flota aviona je veoma preopterećena avionima strane proizvodnje. Sada naši proizvođači aviona, naravno, preko noći ne mogu da prošire svoje proizvodne kapacitete, biće potrebno određeno vreme“.

Napomenuo je da su ruske aviokompanije ispravno postupile kada nisu reagovale na „sve vrste nezakonitih radnji od strane lizing kompanija“. Avioni se otkupljuju i postaju vlasništvo domaćih prevoznika.

„Ali potrebno je razviti sopstvenu izgradnju aviona. Nadam se da sve planove imamo na umu, a planiramo da do 2030. godine proizvedemo preko hiljadu aviona“.

Rusija ove godine inače nije proizvela nijedan putnički avion. Razlozi za to su različiti. MS-21 i SJ-100 su u uvoznoj supstituciji, u toku su ispitivanja već završenih jedinica, neki od njih, koji su prošli sertifikaciju, ugrađuju se na avione u izgradnji. U radionicama fabrika aviona u Irkutsku i Komsomolsku na Amuru nalazi se zaliha delova koja čeka na sertifikaciju ruskih komponenti, kako bi bilo moguće završiti proizvodnju aviona i predati avio-kompanijama. Rok za završetak radova na sertifikaciji oba tipa je kraj 2024. godine prenosi Ruavia.su

15.12.2023.