Evropa

Psi Covid-19 na aerodromu u Helsinkiju

Psi koji detektuju Covid-19 uskoro počinju da rade na aerodromu u Helsinkiju.

Pilot program koji će početi u utorak jedinstven je i prvi na svetu. Nijedan drugi aerodrom nije pokušao da koristi miris pasa u tako velikim razmerama protiv Covida-19. Zadovoljni smo inicijativom grada Vante. Ovo bi mogao biti dodatni korak napred na putu prema pobedi nad virusom “, kaže direktor aerodroma Ulla Lettijeff iz Finavie.

Otkrivanje Covida-19 je lako za pse, a rezultati su ohrabrujući. Prema preliminarnim testovima koje je sprovela istraživačka grupa na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Helsinkiju, psi mogu omirisati virus sa gotovo 100% tačnošću. Takođe mogu identifikovati virus nekoliko dana pre nego što se simptomi pojave. To je nešto što laboratorijski testovi ne rade. Psi na aerodromu u Helsinkiju neće imati direktan kontakt sa putnicima. Umesto toga, pas će obavljati svoj posao u posebnoj kabini. Oni koji rade test obrisaće kožu maramicom i spustiti je u šolju koja se daje psu. Ovo takođe štiti rukovaoca psa od infekcija. Svi testovi se obrađuju anonimno.

Ako rezultat testa bude pozitivan, putnik će biti upućen na zdravstvenu informativnu tačku koju održava grad Vantaa, a koji se nalazi na aerodromu. U budućnosti će četiri psa raditi na aerodromu tokom smene. Trajanje svake smene zavisi od pasa. Ukupno 16 se trenutno obučava za taj posao.

20.09.2020.