Okeanija

Prvi međunarodni let u Melburnu nakon pet meseci

Avion kompanije SriLankan Airlines , koji je  poleteo iz Kolomba u 16 i 45 h, sletanjem na aerodrom u Melburnu sedmog decembra u 07 i 48 h ujutru, prvi je avion na jednom međunarodnom letu koji je sleteo na aerodrom u Melburnu nakon punih pet meseci. Putnici koji stižu iz Šri Lanke moraće da budu izolovani 14 dana u hotelskim sobama. Međutim, neki putnici koji se vraćaju iz manje pogođenih zemalja, mogli bi se izolovati kod kuće. Sličan sistem se koristi u Sidneju.

U junu 2020. godine, aerodrom u Melburnu (MEL) prestao je da prihvata dolaske zbog izbijanja COVID-19. Izbijanje je počelo u dva hotela u kojima su pristigli putnici bili u karantinu i registrovano je više od 20.000 slučajeva infekcija. Ponovno pokrenuti letovi trebalo bi da ublaže ograničenja za državljane Australije koji se vraćaju kući iz inostranstva, posebno tokom božićnih praznika. Očekuje se da će Melbourne primiti početni broj od 160 putnika dnevno ili 1.120 nedeljno.

Ublažavanje ograničenja putovanja i ponovno otvaranje unutrašnjih granica Australije povećalo je broj letova avio kompanija kao što su Qantas i Virgin Australia.  3. decembra 2020. godine,  Qantas je izašao u javnost sa očekivanjima da će domaći letovi dostići 68% nivoa pre-pandemije u decembru 2020. U prethodnim mesecima bili su na oko 40%. Trenutna zabrana putovanja, kojom upravlja Odeljenje za unutrašnje poslove, sprečava državljane Australije da odlaze u inostranstvo. Očekuje se da će se međunarodni letovi iz Australije ponovo pokrenuti tek u leto 2021. godine.

07.12.2020