Prvi let Airbusa A321XLR

Foto: Airbus

Najnoviji uskotrupni avion kompanije Airbus, model A321XLR, danas je imao svoj prvi let sa aerodroma Hamburg Finkenwerder. Nova letelica u gami evropskog proizvođača konačno je poletela danas u 11:05 po lokalnom vremenu, a ovom događaju prisustvovali su mnogi spoteri i ljubitelji vazduhoplovstva. Nakon poletanja iz Hamburga, A321XLR se kretao ka jugozapadu pre nego što se okrenuo i usmerio ka Severnom moru. Prvi let Airbusovog uskotrupca trajao je više od tri sata, a letelica je po završetku testiranja sletela nazad na aerodrom Finkenwerder.

Kako se radi o prvom letu novog aviona, u krugu Airbusove fabrike je organizovan i „vodeni pozdrav“ nakon povratka letelice na aerodrom. Izvršni direktor Airbus-a Guillaume Faury je na svom Twitter nalogu čestitao svojim kolegama i naglasio kako je ovo jedan fantastičan dan za njegovu kompaniju.

Airbus A321XLR predstavlja unapređenu varijantu modela A321neo sa dodatnim rezervoarima za gorivo i produženim dometom leta. Novi uskotrupac sposoban je da prevali 8700 kilometara i da preveze čak 220 putnika što ga trenutno čini Airbusovim uskotrupcem sa najvećim dometom. Veliki domet ovog aviona učinio ga je i veoma traženim što se vidi i po broju naručenih primeraka. Kompanija Airbus je od njegovog predstavljanja 2019. godine pa sve do danas primila preko 450 porudžbina od 22 svetske avio-kompanije.

Foto: Airbus

15.06.2022.