Prvi let A321neo sa 100% održivim avio-gorivom

Foto: Airbus

Airbus je saopštio da je u četvrtak 9. marta obavio prvi let sa 100% održivim gorivom (SAF) u oba motora modela A321neo. Avion evropskog proizvođača sa registracionom oznakom D-AVZO je poleteo iz Tuluza i zaputio se ka Atlantskom okeanu iznad koga je leteo tokom čitavog trajanja testa. Odmah iza Airbusa A321neo je leteo jedan Falcon 20E koji služi kao leteća laboratorija i čiji je zadatak bio da prikuplja podatke o emisijama CO2 testiranog aviona.

Ovo je prvi put da je jedan A321neo koristio održivo avio-gorivo u oba svoja motora i do sada je postojala praksa da se takva vrsta energenta koristi samo u jednoj pogonskoj jedinici. Međutim, pored A321neo, ovakav test su već imali širokotrupni A350 i A330 MRTT u čijim se motorima takođe nalazilo isključivo održivo avio-gorivo.

Najnovije testiranje je izvršeno u sklopu Airbusovog projekta VOLCAN što je u prevodu francuski akronim za „letovi sa novim alternativnim gorivima“. Pored Airbusa u ovom programu učestvuju Safran i Dassault Aviation, a tu je i ONERA odnosno aeronautička istraživačka laboratorija francuskog ministarstva transporta.

Foto: Airbus

10.03.2023.