Prvi Dreamlineri se rastavljaju za delove

Dva Boeinga 787 koja su nekada letela za niskotarifnu avio-kompaniju Norwegian Air uskor će biti rastavljena, a njihove komponente će biti ponuđeni na tržištu sekundarnih delova. Prema navodima irske kompanije EirTrade Aviation koja je specijalizovana za rastavljanje aviona, već postoje zainteresovani kupci za delove dva Dreamlinera.

Letelice koje će biti rastavljene trenutno nose registracione oznake VP-CVL i VP-CVM i proizvedeni su 2013. godine. Mađutim, kako je kompanija ušla u veliku krizu 2019. godine ona je uskladištila sve širokotrupce iz svoje flote i dva aviona se od tada nalaze na aerodromu Prestwick u Glazgovu. EirTrade Aviation navodi da će avioni biti isečeni upravo na ovoj vazdušnoj luci.

Ovo su prvi primerci Boeingovih Dreamlinera koji će služiti kao izvor sekundarnih delova. Iz irske kompanije koja će rastaviti avione kaže da će joj za ovaj posao biti neophodno 3 meseca. EirTrade Aviation takođe navodi da je sada savršen trenutak da se na tržištu ponude polovne komponente imajući u vidu da se prvi isporučeni Dreamlineri bliže velikim servisima i da će biti neophodno obezbediti rezervne delove. Pojavom ovakvih komponenti održavanje globalne 787 flote trebalo bi da pojeftini.

01.03.2023.