Prvi Boeing 787 za Austrian Airlines stigao u Beč: Evo gde će leteti

Foto: Austrian Airlines

Prvi Boeing 787 Dreamliner namenjen avio-kompaniji Austrian Airlines konačno je stigao u beč. Prinova za dugo zapostavljenu flotu austrijske nacionalne avio-kompanije konačno je u svojoj novoj bazi, a letelica bi u narednim danima trebala da uđe u redovan avio-saobraćaj.

Boeing 787-9 registracije OE-LPL je u utorak 14. maja transportovan iz Teruela (TEV) u Beč (VIE) čime je izvršena isporuka letelice za Austrian Airlines. Avion još uvek ne nosi šemu bojenja austrijske avio-kompanije.

OE-LPL će već u petak 17. maja uću u redovan saobraćaj i to na liniji između Beča i Frankfurta (FRA), piše Aero Time. Austrianov Dreamliner takođe će saobraćati i ka Berlinu (BER) i Marakeđu (RAK) – relativno kratkim letovima koji će poslužiti posadi da se adaptira na novi tip vazduhoplova.

Prvi dugačak let, za kakav je B787 i namenje, treba da bude obavljen 15. juna na ruti između Beča i Njujorka, a kasnije tog meseca i na liniji za Čikago (ORD).

OE-LPL je četiri i po godine star Boeing 787 koji je u januaru 2020. godine ušao u flotu Bamboo Airwaysa. Avion je povučen iz upotrebe krajem 2023. godine kada je vijetnamska kompanija odustala od dugolinijskog saobraćaja, a letelica je u međuvremenu bila uskladištena u Tarbesu (LDE), Tajpeju (TPE) i Teruelu, pokazuju podaci Planespotters.

Austrian Airlines treba da dobije ukupno deset Boeing 787 Dreamliner u sklopu programa modernizacije širokotrupne flote o kojem je Avio Press već pisao. Avio kompanija trenutno koristi šest Boeing 777 i tri Boeing 767 stara u proseku preko 23, odnosno 24 godine.

Naslovna fotografija: Austrian Airlines

16.05.2024.