Azija

Prvi Airbus A321neo za China Airlines

Foto: Airbus

Tajvanskoj avio-kompaniji China Airlines uskoro će biti isporučen prvi Airbus A321neo. Prevoznik iz Tajpeja preuzeće danas prvi od ukupno 25 naručenih A321 iz porodice „neo“. Letelica je juče napustila fabriku u Hamburgu uputivši se prema Dubaiju gde će nadopuniti gorivo i nastaviti put ka Tajpeju. Nakon dolaska na Tajvan, avion će proći kroz proces sertifikacije i finalnih priprema za ulazak u redovan putnički saobraćaj.

China Airlines je nabavila 14 Airbusa A321neo putem dugoročnog lizinga dok je 11 letelica kupljeno direktno od proizvođača. Air Lease Corporation je zadužen za isporuku 6 od 11 iznajmljenih aviona a prvi A321neo kojeg je China Airlines dobila je u njihovom vlasništvu.

„A321neo će postati okosnica uskotrupne flote China Airlines-a, pružajući proširenje i modernizaciju flote, kao i podizanje putničkog iskustva na nove nivoe. Veća efikasnost i operativna fleksibilnost A321neo će takođe maksimizirati profitabilnost i dalje ciljeve China Airlines-a u pogledu ekološke održivosti,“ izjavio je izvršni direktor Air Lease Corporation-a John Plueger.

Foto: Airbus

01.12.2021.