Prvi A321neo stigao u flotu ITA Ervejsa

Foto: Airbus / Bengt LAnge

Italijanskoj nacionalnoj avio-kompanije ove nedelje je isporučen prvi Erbas A321neo. Svečana ceremonija primopredaje prvog A321 nove generacije za ITA Ervejs obavljena je u petak 10. novembra na aerodromu Hamburg Finkenverder gde se nalazi Erbasova fabrika.

Prvi A321neo ITA Ervejsa nosi registracionu oznaku EI-HXA i kompanija ga putem dugoročnog lizing aranžmana nabavlja od ALC (Air Lease Corporation).

Iako se radi o avionu za kratke i srednje linije, ITA je odlučila da svoj A321neo opremi relativno luksuznom kabinom. U A321 može da se smesti 167 putnika od kojih po dvanaest u biznis i premium ekonomskoj i 141 u klasičnoj ekonomskoj klasi. Letelica ima Erbas Erspejs (Airbus Airspace) kabinu sa velikim XL pretincima za odlaganje prtljaga kao i LED tehnologijom za ambijentalno osvetljenje.

Foto: Airbus Operations GmbH 2023 / Stefan Kruijer

Foto: Airbus Operations GmbH 2023 / Stefan Kruijer

Prema pisanju portala Scramble.nl, ITA Ervejs će svoj novi A321neo uposliti na linijama ka Bliskom istoku. Jedna od prvih destinacija za EI-HXA trebao je da bude Tel Aviv ali su zbog ratnih dejstava letovi ka ovom gradu suspendovani.

Avio-kompanija će nabaviti ukupno 9 A321neo koji će se pridružiti floti isključivo Erbas aviona. Prevoznik trenutno koristi 81 letelicu, a prosečna starost aviona je 9,7 godina, pokazuju podaci sajta Planespotters.net.

Naslovna fotografija: Airbus / Bengt LAnge

11.11.2023.