Azija

Protestanti preuzeli i demolirali aerodrom Almati

Usred masovnih protesta koji su zadesili centralnoazijsku zemlju Kazahstan, nekoliko desetina demonstranata uspelo je da zauzme vazdušnu luku Almati na jugu države. Kako tamošnji mediji javljaju, oko 40 ljudi upalo je juče na aerodrom i preuzelo kontrolu nad istim. Protestanti su potom uspeli da uđu i u pet putničkih aviona koji navodno pripadaju domaćim i stranim avio-kompanijama.

Preuzimanje vazdušne luke pratili su veliki neredi i sukobi sa bezbednosnim službama u kojima je poginulu nekoliko ljudi. Srećom, većina osoblja aerodroma Almati je evakuisana pre dolaska protestanata pa su izbegnuti još veći konflikti. Na društvenim mrežama su se takođe pojavile fotografije i video snimci na kojima se vide vandalizovani terminali i drugi objekti a šteta na aerodromu Almati International je velika.

Snage reda su u međuvremenu uspele da vrate aerodrom pod svoju kontrolu i rasteraju preostale demonstrante. Brojni letovi su otkazani ili preusmereni zbog haosa na aerodromu a saobraćaj bi u toku današnjeg dana trebao da se vrati u normalu.

06.01.2022.