Požar na aerodromu Luton, skoro stotionu letova otkazano

Saobraćaj na aerodromu London Luton od sinoć je potpuno paralisan nakon što je u parking garaži izbio veliki požar.

Naime, u utorka oko 21:00 po lokalnom vremenu tek izgrađenu garažu 2 zahvatio je požar zbog koga se deo objekta u jednom trenutku čak i urušio. Vatrogasne jedinice se od sinoć nalaze na aerodromu Luton boreći se sa vatrenom stihijom. Spasilačke službe procenjuju da se na parkingu nalazi oko 1.200 vozila, a veliki broj njih već je uništen u požaru.

Petoro ljudi, četiri vatrogasca i jedan zaposleni na aerodromu, prevezeni su u bolnicu zbog inhalacije dima. Još jednom čoveku pružena je prva pomoć na licu mesta ali mu nije bilo potrebno bolničko lečenje.


aviopress
Zbog blizine garaže samom putničkom terminalu ali i avionima, sav vazdušni saobraćaj na Lutonu je obustavljen. Vazdušna luka je prvobitno na svom X (nekadašnjem Twitter) nalogu saopštila da će suspenzija letova trajati sve do srede u 12:00 ali je sada produžena za tri sata.

Podaci servisa za praćenje letova FlightRadar24 pokazuju da je sinoć i jutros otkazano blizu osamdeset letova, a u narednim satima bi još nekoliko desetina njih trebalo da bude suspendovano. Najveće poremećaje u svojim operacijama imali su Izidžet, Rajaner i Viz Er.

11.10.2023.