Afrika

Požar izazvan cigaretom srušio Egyptair 2016

Nesreću na letu Egyptair-a MS804 iz Pariza ka Kairo 2016. godine izazvao je jedan od pilota koji je pušio cigaretu u avionu, stoji u izveštaju italijanskih novina Korijere dela sera.

Svih 66 u avionu Airbus A320 poginulo je kada se srušio u Sredozemno more. Egipatske vlasti nikada nisu objavile konačan izveštaj o nesreći.

Korijere dela sera je 26. aprila 2022. citirao izveštaj poslat pariskom sudu, koji istražuje nesreću u cilju podizanja optužbi za ubistvo iz nehata. Kako se navodi, požar je izbio u pilotskoj kabini kada je jedan od pilota zapalio cigaretu. U izveštaju se navodi da Egyptair u to vreme nije zabranio pušenje.

Razlog zašto je požar izbio na nesrećnom letu je taj što je jedna od maski za kiseonik puštala kiseonik, nakon što je tri dana ranije zamenjen ventil bio postavljen u neispravan položaj, navodi se u izveštaju. Kombinacija kiseonika i cigarete koja je zapalila požar je dovela do toga da je posada izgubila kontrolu nad avionom.

Francuski istražitelji vazdušnih nesreća iz BEA izjavili su 6. jula 2018. da smatraju da je „najverovatnija hipoteza da je izbio požar u kokpitu dok je avion leteo na svojoj visini krstarenja i da se vatra brzo širila što je dovelo do gubitka kontrola aviona.“

28.04.2022.