Evropa

Poslednji let Britishovog Boeinga 747

Kompanija British Airways se jutros oprostila od svojih poslednjih Boeinga 747. Dva jumbo jeta sa registracionim oznakama G-CIVY i G-CIVB su poslednji put poletela sa aerodroma London Heathrow uz prisustvo velikog broja ljubitelja avijacije na zemlji koji su pratili ovaj događaj. Avioni su simbolično poleteli u 7:47 po lokalnom vremenu a krajnja destinacija za G-CIVY je britansko groblje aviona na aerodromu St. Athan. Ipak, Boeing 747 sa registracijom G-CIVB neće biti isečen već će biti izložen na aerodromu Kemble.

Nakon poletanja, avion G-CIVY je preleteo pistu 27R priređujući spektakl publici posle čega se uputio ka groblju aviona.

“Danas smo doživeli jednu emocionalnu prekretnicu u procesu penzionisanja naše flote Boeinga 747 jer smo imali poslednju priliku da vidimo odlazak naše Kraljice neba iz svoje baze na aerodromu London Heathrow. Boeinzi 747 su odigrali značajnu ulogu u našoj stogodišnjoj istoriji time što su bili okosnica naše flote više od 50 godina. Znam da pričam u ime svih putnika i hiljade naših radnika kada kažem da će nam nedostajati ove lepotice na našem nebu.” izjavio je CEO British Airwaysa Alex Cruz.

British Airways planira da proda tačno 747 Club World sedišta iz starih Boeinga 747. Zainteresovani kupci će moći da nabave ova sedišta za 999 funti na sajtu ba.com.

08.10.2020.