Porodice žrtava u padovima B737 MAX preispituju kulturu bezbednosti Boeinga

Kako bi Boing trebalo da se pojavi pred sudom u Teksasu, porodice putnika poginulih u dve nesreće Boeinga 737 MAX traže od sudije da imenuje nezavisno telo koja će ispitati kulturu bezbednosti i etike najvećeg američkog proizvođača aviona. Članovi porodica podneli su zahtev 25. januara, svega dan pre nego što će se predstavnici Boeinga pojaviti pred Okružnim sudom za severni okrug Teksasa 26. januara.

Dok je Boeing pristao na nagodbu sa Ministarstvom pravde kako bi izbegao optužbe za prevaru, okružni sudijaReed O’Connor naredio je proizvođaču aviona da se pojavi pred sudom jer je Ministarstvo pravde prekršilo zakon o pravima žrtava koji zabranjuje pregovaranje sa kompanijama bez učestva žrtava.

Prema podnetom zahtevu, porodice žrtava navode da je proizvođač aviona „počinio najsmrtonosniji korporativni zločin u istoriji SAD“. Štaviše, da nije prevarila Federalnu upravu za civilno vazduhoplovstvo (FAA) u „zločinačkoj zaveri“, svi ljudi u avionu koji se srušio bi nastavili da žive do danas. „Samo nezavisni organ, tačnije drugi par očiju — može da počne da vraća poverenje u Boeing i da obezbedi bezbednost zajednice“, navodi se u dokumentu.

27.01.2023.