PLAY zainteresovan za Airbus A321LR/XLR

Foto: Colin Cooke

Islandska avio-kompanija PLAY zainteresovana je za nabavku određenog broja Airbusa A321LR i XLR u budućnosti, saopštio je izvršni direktor firme Birgir Jónsson. Iako su planovi za uvođenje ovih tipova aviona odloženi, PLAY i dalje smatra ove letelice „veoma zanimljivima“, a gospodin Jónsson kaže da bi kompanija mogla da nabavi verzije LR i XLR kako bi dosegla dalje destinacije.

„To je zaista, zaista interesantan avion jer vam daje koristi širokotrupnih mlaznjaka. Daje vam opseg, ali profil troškova je potpuno drugačiji. Tako da bi zapravo mogao biti savršen za ovaj [poslovni] model,“ izjavio je CEO kompanije na Simple Flying podkastu.

PLAY je ove godine planirao da doda jedan Airbus A321LR u svoju flotu i pokrene liniju za Orlando ali je zbog rastućih cena goriva odustao od ove rute. Birgir Jónsson navodi da je umesto A321LR prevoznik uspeo da nabavi A320neo po veoma povoljnim uslovima, a u podkastu je izjavio da je taj avion prvobitno trebao da pripadne ruskoj kompaniji Smartavia.

Iako je prevoznik zainteresovan za uvođenje novih Airbusa A321LR/XLR, definitivni planovi za njiihov dolazak u flotu još uvek ne postoje. Prvi čovek PLAY-a je poručio da će kompanija razmišljati o ovim avionima tek od 2025. godine kao i da će do tada biti fokusirana na rast flote običnih „neo“ letelica. PLAY trenutno koristi 3 Airbusa A320neo i 3 A321neo, a plan je da flota naraste na 15 aviona u narednih nekoliko godina.

Foto: Colin Cooke

31.08.2022.