Pipistrel očekuje rast proizvodnje od 25%

Slovenački, od marta ove godine i američki u okviru kompanije Textron, proizvođač aviona Pipistrel najavljuje snažan rast proizvodnje u narednom periodu.

Prilikom posete Pipistrelu, direktor Gabriel Massey rekao je da oni ulažu prvenstveno u kadrove, a sa njima i u dalji razvoj vazduhoplovnog programa, dodajući: „Dosta ulažemo i u infrastrukturu, u zgrade i alate koji trebamo na poslu. Danas imamo 350 zaposlenih, 100 više nego prošle godine kada smo preuzeli. Ovaj broj će se ove godine povećati, jer trenutno imamo 25 oglašenih radnih mesta. Svi novozaposleni rade u Sloveniji ili Italiji i većina ih dolazi iz lokalne sredine,“ izjavio je jedan od direktora Textrona i Pipistrela, a prenosi Sierra5.net.

Delatnost proizvođača ultralakih aviona odvija se u Ajdovščini, Vipavi i Gorici u Italiji, gde se vrši finalna montaža aviona. Trenutno proširuju svoje prostorije u Gorici, gde će biti zaposleno još 30 ljudi. Proizvodni pogoni će biti povećani za 4.000 m2. U Gorici trenutno radi 48 zaposlenih koji godišnje proizvedu 150 aviona različitih modela. Najviše ih se prodaje u SAD, Francuskoj i Nemačkoj.

Šef inženjerskog odelenja u Gorici Paolo Romagnolli rekao je da će se u dodatnim prostorijama proizvoditi dron Panthera i Nuuva V300. U Pipistrelu očekuju godišnji rast proizvodnje aviona od 25%. Trenutno oko 75% njihovih proizvedenih aviona pokreće kerozin, a 25% struja.

Izvor: Sierra5.net

16.10.2023.