Azija

PIA obustavlja letove u Avganistanu

Dok Avganistan obnavlja delove svog vazduhoplovnog sektora pod novom talibanskom vladom, Pakistan International Airlines obustavlja sopstvene letove u ovoj zemlji. U četvrtak, 14. oktobra, aviokompanija je putem Tvittera objavila da će obustaviti letove za Kabul dok se tamošnji uslovi ne poprave.

Na Tviteru, PIA je obavestila svoje korisnike i širu javnost da je odlučila da obustavi letove do međunarodnog aerodroma Kabul sve dok se „situacija na terenu ne poboljša i uslovi ne postanu povoljniji“ za međunarodne letove.

Kako izveštava Rojters, aviokompanija je navela značajno uplitanje talibanskih vlasti u poslovanje aviokompanije. Mediji su izvestili da je vlada Avganistana naredila aviokompaniji da snizi cene karata na nivo pre avgusta 2021. godine, pre nego što je vlada koju podržava Zapad izgubila vlast. PIA je takođe izvestila da se njeno osoblje iz Kabula u poslednji čas susrelo sa promenama propisa i dozvola za let, kao i zastrašujućim ponašanjem talibanskih komandanata. U jednom ekstremnom primeru, predstavnik  PIA -e satima je držan na nišanu u jednom incidentu, i oslobođen je tek nakon intervencije iz pakistanske ambasade u Kabulu.

16.10.2021.