Peru zatvorio aerodrome zbog nemira u zemlji

Tri peruanska aerodroma, Ayacucho, Jaén, i Juliaca, ostaju zatvorena jer se politički nemiri nastavljaju širom zemlje sukobima između demonstranata i policije. Zatvaranje ovih aerodroma utiče na poslovanje tri avio-kompanije, Sky Airline, JetSMART, i LATAM Peru.

Pre mesec dana, tadašnji peruanski predsednik Pedro Kastiljo pokušao je da izvede neuspeli državni udar, što je dovelo do njegovog hapšenja i rasparčavanja njene vlade. Nakon toga, potpredsednica Dina Boluarte je preuzela dužnost, proglasila vanredno stanje i dozvolila vojsci da izađe na ulice kako bi održala red. Sukobi između civila i vlasti doveli su do smrti najmanje 47 osoba.
Protesti širom zemlje su u nekoliko navrata uticali na industriju civilnog vazduhoplovstva. Pet aerodroma, Andahuaylas, Arequipa, Juliaca , Cuzco, i Ayacucho , bilo je prinuđeno da se zatvori zbog protesta koji su u toku u zemlji. Demonstranti su oštetili Andahuaylas, Cuzco i Arequipa, uništivši pistu, kancelarije za kontrolu vazdušnog saobraćaja, ograde po obodu, bezbednosne znakove i još mnogo toga.

Ovo je navelo lokalne vlasti da pojačaju operacije aerodroma koji nisu bili u toj meri ugroženi, posebno u Limi , glavnom čvorištu Perua. Lima Airport Partners , administrator aerodroma, uveo je nove bezbednosne mere kako bi garantovao bezbednost svih putnika i korisnika.

Nekoliko međunarodnih avio-kompanija i aerodromskih tela, uključujući Međunarodnu asocijaciju za vazdušni transport (IATA), Međunarodni savet aerodroma (ACI) i Udruženje za vazdušni saobraćaj Latinske Amerike i Kariba (ALTA), pozvalo je peruanske vlasti da obezbede bezbednost i operacije aerodroma.

13.01.2023.