Pad aviona u SAD: Poginula tri pilota iz Avganistana

Avganistan pad

Bivši pilot avganistanskog ratnog vazduhoplovstva na obuci za komercijalnu dozvolu u Oregonu ignorisao je savet svog instruktora letenja da se ne vraća na mali aerodrom zbog slabe vidljivosti. Avion se kasnije srušio, pri čemu su poginuli pilot i druga dva putnika u avionu, navodi se u preliminarnom saveznom izveštaju o nesreći objavljenom u petak.

Sva trojica poginulih u nesreći 16. decembra bili su bivši avganistanski piloti koji su se borili sa američkom vojskom. Lokalna neprofitna organizacija Salem for Refugees saopštila je da je prošlog proleća preselila muškarce u oblast Salema.

Pilot, Mohammad Hussain Musawi, 35, i dva putnika, Mohammad Bashir Safdari, 35, i Ali Jan Ferdawsi, 29, poginuli su u nesreći u blizini Independencea, malog grada u dolini Willamette oko 19 milja (19 kilometara) jugozapadno od Salema.

U izveštaju Nacionalnog odbora za sigurnost u saobraćaju navodi se da pregled okvira aviona i motora aviona Cessna 172G nije otkrio nikakve mehaničke kvarove.

Vlasnik aviona je dozvolio pilotu da koristi Cesnu kako bi dobio sertifikat komercijalnog pilota, navodi se u izveštaju.

Foto: LSB/SBG

30.12.2023.