Evropa

Otkazana izgradnja novog CDG terminala

Novi terminal T4 na aerodromu Charles de Gaulle (CDG) ipak neće biti izgrađen zbog uticaja istog na životnu sredinu. Vlada Francuske je odustala od gradnje nove terminalne zgrade koja bi kapacitete aerodroma povećala za 40 miliona putnika godišnje. Novi terminal je trebao da bude završen 2037. godine a cena izgradnje se procenjivala na 7 do 9 milijardi evra.

Ministarka ekološke tranzicije Barbara Pompili je izjavila da projekat više nije relevantan u svetlu ekoloških problema i prometa aerodroma koji je desetkovan zbog pandemije korona virusa. Ona je pozvala ADP (Aéroports de Paris) da osmisli novi projekat koji bi bio ekološki prihvatljiviji.

Narodnoj skupštini Francuske je nedavno predstavljen zakon „Klima i otpornost“ koji bi, ako se usvoji, ograničio ekspanziju francuskih putničkih terminala od 2022. godine. Novi zakon bi naterao aerodrome da grade terminale koji ne ugrožavaju životnu sredinu i ne doprinose klimatskim promenama. On takođe predviđa i ukidanje svih domaćih vazdušnih linija za koje postoji brza železnička alternativa (do 2.5 sata).

12.02.2021.