Evropa

Onur Air pred stečajem zbog tužbe pilota

Onur Air, niskotarifna turska avio-kompanija, proglašena je kao bankrotirana, iako kompanija ne priznaje tu odluku. Bivši pilot Turgut Emre Topču je prošle godine pokrenuo postupak protiv ove aviokompanije, koji je sada okončan stečajem.

Turgut Emre Topču je prošle godine podneo tužbu protiv Onur Aira u vezi sa potraživanjem od 105.000 turskih lira (7.175 dolara) na ime neisplaćenih plata i sudskih troškova. Donesena je presuda u korist pilota, ali aviokompanija nije izašla u susret njegovim zahtevima. Kao odgovor, advokati Topčua podneli su zahtev za stečaj, koji je sada doveo do toga da Onur Air prolazi kroz stečajni postupak.

Prevoznik je prvobitno odbio zahtev za stečaj, tvrdeći da Topču nije poverilac kompanije. Međutim, veštačenje je poništilo ovo i sud je potvrdio zahtev za stečaj. Zbog dugotrajnih finansijskih poteškoća, Onur Air ima oko 1.600 zaposlenih koji su ostali bez pune plate. Avio-kompanija je u pandemiju ušla već opterećena dugovima. Nakon što je prestala sa radom u junu 2021. godine, zaposleni su tražili da im se isplate zarade, navodeći da nisu isplaćene od početka pandemije.

16.04.2022.