O’Liri: Rajaner će bazirati 30 aviona u Ukrajini

Foto: Ryanair - Piotr Mitelski

Izvršni direktor Rajaner Grupe (Ryanair Group) Majkl O’Liri je ove nedelje boravio u Ukrajini i najavio da će nakon završetka rata avio-kompanija bazirati 30 Boinga 737 MAX u ovoj zemlji. Izjava O’Lirija je usledila nakon nekoliko sastanaka sa ukrajinskim ministrima obnove i infrastrukture kao i sa direktorom aerodroma Borispil u Kijevu (KBP).

„Rajaner ostaje posvećen partner u obnovi i ulaganju u ukrajinsku avijaciju. Danas smo videli da u najtežim ratnim uslovima tim aerodroma Borispil pokazuje svoj profesionalizam i da je potpuno spreman za nastavak letova što je pre moguće“, rekao je prvi čovek Rajaner Grupe.

U zvaničnom saopštenju Rajanera se navodi da su stručnjaci iz irske avio-kompanije posetili kijevsku vazdušnu luku i da su se nakon detaljnog pregleda uverili da je aerodromska infrastruktra u „odličnom stanju“.

Nakon što se rat na istoku Evrope završi, Rajaner navodi da će bazirati 30 aviona u Ukrajini i da će pokrenuti 600 nedeljnih letova. Plan niskotarifnog avio-prevoznika je da Ukrajinu poveže sa 20 prestonica u EU ali i da otvori domaće linije ka Odesi i Lavovu.

Želja kompanije je da započne operacije u zemlji samo 8 nedelja nakon što se vazdušni prostor iznad Ukrajine otvori. Na sajtu Rajanera se navodi da se u prvih 12 meseci operacija u Ukrajini planiraju kapaciteti za 5 miliona putnika dok bi oni trebali da narastu na 10 miliona u samo pet godina.

Foto: Piotr Mitelski

21.07.2023.