1.kolo lige Srbije u preletu paraglajderom

Paraglajding

Od 2. do 5.juna u Vršcu je održano međunarodno takmičenje „Vršac Open“, ujedno i 1.kolo lige Srbije u preletu paraglajderom i zvanični ovogodišnji početak takmičenja u ovoj paraglajding disciplini.

Odličan organizator Klub slobodnog letenja i biciklizma „Ares“ iz Beograda, tradicionalno je pružio odlične uslove za letenje i takmičenje 70 pilota. Takođe, povoljne vremenske prilike su dozvolile izvođenje tri takmičarska zadatka, od po preko 60 kilometara preleta po danu.

Pobednik ovog takmičenja je bio Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca, ispred drugoplasiranog Predraga Dudića iz PK „Golija“ Raška i trećeplasiranog Pavla Pavlovića iz PK „Sokolica“ Kosovska Mitrovica.

Ništa manje uspešni su bili i Željko Ovuka, Aleksandar Pešić, Srđan Kesić, Marko Milutinović i Milan Stević, sa vrlo malim bodovnim zaostatkom iza prvoplasiranih. Željko Ovuka iz KSLiB „Ares“ je pobedio u dva zadatka, ali nešto lošiji rezultat u prvom takmičarskom danu ga je u generalnom plasmanu doveo na četvrtu poziciju, dok je prvoplasirani Vladimir Bačanin bio konstantno dobar u sva tri zadatka.

Ekipno od ukupno 17 klubova, prvo mesto je osvojio KSLiB „Ares“ Beograd, drugo mesto PK „Golija“ Raška i treće mesto PK „Eol“ Kraljevo. Među juniorima najuspešnija je bila Sara Lovrec iz Hrvatske, drugo mesto je osvojio Đorđe Lazarević iz Srbije, a treće mesto Milan Palangetić iz Bosne i Hercegovine.

U adrenalin klasi prvo mesto je osvojio Josip Osman iz Hrvatske, drugo mesto Nebojša Rosić iz Srbije i treće mesto Vasili Pavlov iz Bugarske. Nebojša Rosić je bio najbolji u sport klasi, ispred Vasili Pavlova na drugom mestu i Sare Lovrec na trećem mestu. U fan klasi najbolji je bio Denis Marušić iz vršačkog kluba, ispred Borisa Milovanovića kolege iz Vršca i trećeplasiranog Slavena Bobana iz BiH.

Nakon ovog okupljanja, pilote paraglajdera očekuje važno takmičenje – drugo kolo lige u Kraljevu od 5. do 10.jula, kada će se održati i državno prvenstvo.

Izvor: Vazduhoplovni savez Srbije