Odgovornima za obaranje leta MH17 doživotne kazne

Foto: Hansueli Krapf

Dve godine nakon početka suđenja, sud u Holandiji izrekao je presudu u slučaju obaranja leta MH17 kompanije Malaysia Airlines iznad Ukrajine. Trojica od četvorice osumnjičenih proglašena su krivima i izrečene su im doživotne kazne zatvora za ubistvo 298 ljudi.

Sudija Hendrik Steenhuis je potvrdio da je oružje kojim je oboren malezijski avion ruska protivvazdušna raketa BUK. Ovo je prvobitno otkrio nezavisni novinarski tim po imenu Bellingcat još 2014. godine.

Sud je takođe potvrdio da je sistem protivvazdušne odbrane delovao sa njive u blizini grada Pervomajsk, u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, kako je ranije utvrdio Međunarodni istražni tim (JIT) 2018. godine koji je takođe utvrdio da raketni sistem pripada 53. protivvazdušnoj brigadi ruske vojske sa sedištem u Kursku.

Četvorici osumnjičenih, Rusima Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Ukrajincu Leonidu Harčenku, suđeno je u odsustvu. Svi osim Pulatova osuđeni su na doživotne kazne, a sudija Steenhuis je izjavio da je Sud utvrdio da bi samo najduže moguće zatvorske kazne odgovarale težini optužbi.

Foto: Hansueli Krapf

17.11.2022.