Odbijen plan za proširenje London Sitija, kapacitet će ostati 5 miliona putnika

Foto: London City

Plan za proširenje aerodroma London Siti (LCY) kojim je bilo predviđeno povećanje kapaciteta vazdušne luke je danas odbijen. Savet londonske opštine Njuam, gde se i nalazi ovaj aerodrom, je odbio plan za proširenje vazdušne luke, a kao glavni razlozi za odluku se navode problemi sa zagađenjem i bukom.

U svom novom planu London Siti je pokušao da poveća putničke kapacitete produženjem radnog vremena. Zbog blizine urbanom jezgru Londona, aerodrom prestaje sa radom svake subote u 13:00 i ponovo se otvara u nedelju u 12:30. Menadžment aerodroma je predložio da se radno vreme subotom produži do 18:30, odnosno do 19:30 tokom vrhunca letnje sezone

Predloženi plan nije usvojen, a pored Njuama istom se protivilo još nekoliko londonskih opština. Savet Njuama svoju odluku brani tvrdnjama da bi se sa povećanjem obima saobraćaja na London Sitiju povećalo i zagađenje i buka.

Sa druge strane, aerodrom smatra da bi uvođenje dužeg radnog vremena bilo od velike koristi za stanovnike Londona. Vazdušna luka je poručila da bi povećanje saobraćaja doprinelo londonskoj ekonomiji sa dodatnih 702 miliona funti (904 miliona dolara) u bruto vrednosti. Aerodrom takođe spominje da bi posao dobilo još 2200 radnika.

Foto: London City

11.07.2023.