Obeležen dan rođenja prvog pilota Srbije

Tradicionalno svake godine početkom juna meseca vazduhoplovna udruženja se okupe u šumadijskom selu Vlakča, mestu rođenja pilota Mihaila Petrovića, kako bi odali počast i sačuvali od zaborava sećanje na prvog pilota Srbije. Organizator ovog okupljanja, koje je simbolično vezano za datum rođenja Mihaila Petrovića – 14. jun 1884. godine, je Zavičajno udruženje „Mihailo Petrović“ iz Vlakče.

Obeležavanju godišnjice je prisustvovao predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović u subotu 11. juna u Vlakči. Okupljanje tradicionalno počinje kod seoske osnovne škole, odakle se ide do rodne kuće pilota Mihaila Petrovića, gde se polažu venci pored spomen ploče u čast ovog velikana vazduhoplovstva.

Mihailo Petrović rođen je 14. juna 1884. godine u selu Vlakča, srcu šumadije i Srbije. Početkom 1912. godine na konkursu za pilote, Mihailo Petrović je izabran među prvih šest pitomaca i odlazi u Francusku maja 1912. godine u pilotsku školu. Posle dvadesetak dana obuke Mihajlo Petrović je izvršio samostalan let, prvi među srpskim pilotima. Krajem juna Petrović je ispunio uslove, tako da je 22. i 23. jula položio ispit za dozvolu pilota. On je prvi srpski pilot sa diplomom (FAI broj 979), a to zvanje je dobio mesec dana pre ostalih srpskih pitomaca. Po povratku u zemlju, počeo je Prvi balkanski rat, narednik Petrović je sa ostalim pilotima uključen u ratne pripreme. Prvi je u Srbiji, 10. decembra 1912. godine leteo na jednom od nabavljenih aviona. Poginuo je izvršavajući borbeni zadatak 20. marta 1913. godine blizu sela Barbaluši kod Skadra. Tako je prvi srpski pilot postao i prva žrtva srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Izvor: Vazduhoplovni savez Srbije

14.06.2022.