Novi štrajk Rajanerovih pilota u Belgiji

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

Saobraćaj na aerodromu Brisel jug – Šarlroa (CRL) će imati veće poremećaje krahjem naredne nedelje zbog štrajka koji su zaposleni u Rajaneru (Ryanair) najavili. Naime, piloti irske niskotarifne avio-kompanije koji su bazirani u Belgiji nisu zadovoljni svojim primanjima i uslovima rada zbog čega su saopštili da otpočinju štrajk. Obustava rada bi trebala da se dogodi 15. i 16. jula što bi, kako se procenjuje, moglo da utiče na 50.000 putnika na aerodromu Šarlroa gde Rajaner ima bazu.

Štrajkom neće biti pogođeni letovi Rajanera koji se obavljaju avionima iz drugih baza. Mađutim, obustava rada belgijskih pilota će uticati na ukupno 140 letova tokom subote i nedelje. Uprkos efektima koje će akcija pilota izazvati, Rajaner se još uvek nije zvanično oglasio povodom najavljenog štrajka.

Jedan od glavnih zahteva pilota je povećanje plata zbog velike inflacije. Ono što takođe muči pilote Rajanera je mera koju je kompanija najavila, a tiče broja slobodnih dana. Irski prevoznik želi da smanji broj slobodnih dana svojim pilotima od oktobra ove godine što sindikati smatraju nezakonitim te su dali Rajaneru rok da do petka odustane od ove mere.

Foto: Piotr Mitelski/Ryanair

08.07.2023.