Evropa

Norwegian beleži veliki minus u prvom kvartalu

Kompanija Norwegian Air objavila je svoje finansijske rezultate za prvi kvartal ove godine. Skandinavski prevoznik je tokom prva tri meseca zabeležio gubitak od 102 miliona američkih dolara za šta kompanija krivi pandemiju korona virusa, odnosno širenje Omicron varijante i putne restrikcije evropskih država. Međutim, Norwegian Air-ov minus tokom prvog kvartala ipak predstavlja poboljšanje u odnosnu na rezultate u istom periodu prethodne godine ali i pogoršanje ukoliko se pogledaju rezultati iz poslednjeg tromesečja 2021. godine kada se kompanije našla u plusu od 11,8 miliona dolara.

Tokom najslabijeg dela godine Norwegian Air je prevezao 2,2 miliona putnika a prosečan faktor popunjenosti aviona bio je 76,9%. Ono čime niskotarifna kompanija može da se pohvali je tačnost jer je tokom januara, februara i marta čak 88,1% letova obavljeno na vreme.

„Brzo i efikasno smo se prilagodili fluktuacijama tražnje i uspeli smo da zaštitimo našu snažnu poziciju likvidnosti čak i u izazovnom periodu. Povećanje broja rezervacija uoči letnje sezone je značajno i radujemo se što ćemo ugostiti naše putnike na blizu 280 linija koje imamo u ponudi. Zadovoljstvo mi je da primetim da se naši poslovni putnici vraćaju avionskim putovanjima. Znamo da pridaju veliki značaj našoj atraktivnoj mreži ruta i našoj tačnosti,“ izjavio je izvršni direktor Norwegian Air-a Geir Karlsen.

13.05.2022.