Evropa

Norwegian Air kupuje 50 Boeinga 737 MAX

Najveća norveška avio-kompanija Norwegian Air Shuttle naručila je danas 50 novih Boeinga 737 MAX. Naime, niskotarifni prevoznik će u periodu između 2025. i 2028. godine dobiti 50 novih Boeingovih uskotrupaca koji će zameniti sadašnju flotu iznajmljenih aviona. Norwegian Air se odlučio za verziju MAX 8 koja je najpopularnija među niskotarifnim kompanijama, a pored 50 narudžbi prevoznik je obezbedio i 30 opcija za isti tip letelice.

„Ukupni uslovi su dobri za Norwegian, a dogovor se dobro uklapa u našu dugoročnu strategiju flote i program ruta. To će nam omogućiti da prevozimo naše klijente savremenim avionima sa efikasnom potrošnjom goriva sa najnovijom tehnologijom, značajno smanjujući naš karbonski otisak,“ poručio je izvršni direktor Norwegian-a Geir Karlsen.

Kupovinom novih aviona, Norwegian Air planira dugoročne uštede. Boeingovi avioni trebali bi da stignu u periodu kada ističu lizing ugovori za postojeću flotu 67 letelica koja je većinom iznajmljena. Kako će novih 50 B737 MAX biti u vlasništvu kompanije, Norwegian neće plaćati naknade za lizing aviona što će smanjiti ukupne troškove firme. Pored troškova za lizing, prevoznik će plaćati i manje račune za gorivo imajući u vidu da efikasne MAX letelice sagorevaju 14% manje goriva od svojih prethodnika.

30.05.2022.