Afrika

Nigerija pokreće novu nacionalnu avio-kompaniju

Nigerijski ministar avijacije Hadi Sirika izjavio je kako njegova zemlja želi da pokrene novog nacionalnog avio-prevoznika. Ministar navodi da će nova kompanija nositi ime Nigeria Air kao i da će svoje operacije započeti u aprilu 2022. godine. Međutim, prevoznik neće biti u većniskom vlasništvu države pošto će 95% kompanije posedovati strane i domaće firme a Vlada će zadržati 5% udela.

Čak 49% Nigeria Air-a će držati strateški partner, najverovatnije iz inostranstva, dok će lokalne firme imati 46% vlasništva. Hadi Sirika kaže da će potraga za partnerom uskoro započeti kao i da će za osnivanje nove kompanije biti potrebno između 150 i 300 miliona američkih dolara.

Ovo nije prvi put da Nigerija pokušava da osnuje nacionalnu avio-kompaniju. Nakon bankrota Nigeria Airways 2003. godine, afrička zemlja je nekoliko puta probala da uspostavi novog prevoznika ali svaki pokušaj je bio bezuspešan. U Nigeriji je od 2005. do 2008. godine poslovao i Virgin Nigeria, zajednički poduhvat države i britanskog Virgin Atlantic-a koji takođe nije imao mnogo uspeha. Nakon povlačenja Virgin Atlantic-a, Virgin Nigeria je preimenovan u Air Nigeria ali je i taj prevoznik ugašen 2012. godine zbog nagomilanih dugova.

25.11.2021.